Welcome to Caveland!

Welcome to Caveland! is een tweeledig project in twee tijden. Eerst is er de poëtische fictie met de voorstelling La nuit des taupes. In een tweede fase wordt de grot een verdwalende installatie. Zoals een reizend circus of een kermisattractie trekt Welcome to Caveland! van stad tot stad, zoekt zijn toevlucht in theaters en op festivals en maakt er plaats voor performances, workshops en andere activiteiten. In Brussel houdt Caveland voor het eerst halt. Het neemt zijn intrek in Les Brigittines, dit jaar het festivalcentrum, waar een uitgebreid activiteitenprogramma voorgesteld wordt. De grot wordt een ideeënlaboratorium, een veilige en besloten microkosmos, een open plek waarin we woelen, spitten en graven, een utopische plaats waar dromen tot leven kunnen komen en we de wereld met frisse ogen kunnen bekijken. Komt dat zien!

Activiteiten
19/05 Caveland! Concert
20/05 Caveland! Salon
21/05 Caveland! Ciné-club
22/05 Caveland! Kids Club
23 > 27/05 A Day in Caveland! Artistic Interventions
28/05 Caveland! Dark Concert
28/05 Caveland! Escape
8 > 27/05 Caveland! Reading Club
21 > 22/05 Caveland! Underground Guided Tours
7/05 Caveland! Reflection Day: Protection
14/05 Caveland! Reflection Day: Underground Sources of Light
21/05 Caveland! Reflection Day: Stratification: Traces of Excess

Zie ook
La nuit des taupes

Welcome to Caveland! is een project dat gesteund werd door de Friends in 2016.

Welcome to Caveland! wordt gecreëerd met de steun van
Fonds Culturel franco-allemand in het kader van EXTRA, in samenwerking met Ambassade de France en Belgique, Institut français, Alliance française Bruxelles-Europe, Goethe-Institut & Botschaft der Bundesrepublik Deutschland-Brüssel

Welcome to Caveland! wordt gecreëerd met de steun van
De Vrienden van het Kunstenfestivaldesarts

Back to top

Na een opleiding in de beeldende kunsten te hebben gevolgd en een jaar of tien te hebben gewerkt als scenograaf voor theaters en musea, richt Philippe Quesne (1970) in 2003 Vivarium Studio op. In dat gezelschap brengt hij acteurs, beeldende kunstenaars en musici bij elkaar. Hij creëert en regisseert voorstellingen vanuit een hedendaags dramaturgisch vertrekpunt: installaties die ook werkatelier zijn, een soort van vivaria waar de menselijke microkosmos bestudeerd wordt. Daarop maakt Philippe Quesne achtereenvolgens de voorstellingen La démangeaison des ailes (2004), Des expériences (2004), D’après nature (2006), L’effet de Serge (2007), La mélancolie des dragons (2008), Big Bang (2010) en Swamp Club (2012). Met elk van die voorstellingen maakt hij een internationale tournee. Stuk voor stuk zijn het coproducties met buitenlandse partners. In 2011 creëert Philippe Quesne Pièce pour la technique du Schauspiel de Hanovre voor de permanente technische ploeg van dat theater. In 2012 is hij te gast in het Pavillon van het Palais de Tokyo in Parijs, waar hij samen met de tien kunstenaars en curatoren in residentie aan een theaterproject werkt. Datzelfde jaar levert hij een bijdrage voor een collectieve productie in HAU Hebbel am Ufer in Berlijn en inspireert zich daarvoor op de roman Infinite Jest van David Foster Wallace. In het kader van dat project creëert Philippe Quesne ook een installatie voor het Berlijnse Institut für Mikrobiologie und Hygiene. Philippe Quesne maakt ook performances en interventies in de openbare ruimte of in de natuur en staat met zijn installaties op verschillende tentoonstellingen. Hij is de auteur van vier boekjes: Actions en milieu naturel (2005), Petites réflexions sur la présence de la nature en milieu urbain (2006), Thinking about the end of the world in costumes by the sea (2009) en Bivouac (2011). Hij wordt ook regelmatig gevraagd als gastprogrammator, zoals bijvoorbeeld op het festival TJCC in het Théâtre de Gennevilliers (2012-2014). In 2013 creëert Philippe Quesne met vier Japanse actrices Anamorphosis in het Komaba Agora Theater van Tokyo. Met Swamp Club viert hij in 2012 het tienjarig bestaan van Vivarium Studio. In 2014 komt Next Day tot stand, een toneelstuk voor kinderen van acht tot tien jaar. Die opdracht voor het festival Theater der Welt in Mannheim kwam tot stand in samenwerking met productiehuis CAMPO. Sinds januari 2014 is Philippe Quesne codirecteur van Théâtre Nanterre-Amandiers, waar hij voorstellingen maakt met Bruno Latour en het Theatre des négociations van het SPEAP. In januari 2016 creëerde hij Caspar Western Friedrich in de Münchner Kammerspiele en in mei brengt hij Welcome to Caveland! op het Kunstenfestivaldesarts.

Back to top